Deti z projektu Divé maky sa predstavia na Mini-bašaveli

13.10.2010 Prešov

Jarovnice 13. októbra (TASR) – Deti z rómskej osady v Jarovniciach, okres Sabinov, ktoré sa zapojili do pilotného projektu \"Divé maky – šanca pre rómske talenty z celého Slovenska\", odprezentujú výsledky svojej ...
V rámci projektu sa vzdeláva v rôznych odvetviach dovedna 100 chlapcov a dievčat. Tí pochádzajú zo sociálne slabších rodín a projektové aktivity im umožnili venovať sa maľbe, tancu, hre na hudobných nástrojoch, spevu, divadlu a športu pod vedením profesionálnych umelcov a odborníkov.
Koordinátorka projektu Barbora Kohútiková uviedla, že aj napriek chýbajúcim vhodným priestorom či nevyhovujúcim podmienkam deti nadšene prichádzajú na pravidelné nácviky. V lete sa najlepšie z nich dostali na dvojtýždňové sústredenie Divých makov a vystúpili počas Cigánskeho bašavelu na hrade Červený Kameň, kde prišlo asi 3000 návštevníkov.
„Pre rodičov a priateľov detí z jarovnického projektu sme pripravili malú ukážku toho, čo sa naučili za takmer deväť mesiacov intenzívnej práce, kam sa na svojej ceste za vzdelaním a poznaním posunuli, “ konštatuje Kohútiková.
Prezentáciu v sobotu otvorí vystúpenie speváckeho zboru detí z Jarovníc na motívy muzikálu Sestra v akcii a krátke scénky zo života obce predvedie Jarovnické malé divadlo. Okrem toho si chlapci a dievčatá z tanečnej skupiny pripravili zmes tancov a fanúšikovia dobrej hudby si môžu zaspievať v sprievode kapely Divé maky.
Vo vestibule Obecného úradu v Jarovniciach budú zároveň vystavené výtvarné práce detí. Záujemcovia tu môžu vidieť aj krátke videá a fotografie z projektových aktivít.
Občianske združenie PRO DONUM na základe talentových skúšok v novembri 2009 zapojilo do projektu 100 talentovaných detí z rómskej osady. Okrem umeleckých a športových aktivít s chlapcami a dievčatami pracujú lokálni tútori, ktorí dohliadajú na riadne plnenie si školských a projektových povinností. Súčasne pracujú aj s rodinami zapojených detí.
 

Vyberte región

mark